SALSA SOS VE FAJİTA YAPILIŞI MEKSİKA MUTFAGI

Eveeet… malzemeleriniz hazırsa, salsa’yı hazırlamaya başlayabiliriz. Size ‘burada yapılmışı vaar’ deyip çalım atmayacağım. Beraberce yapacağız herşeyi.

Fajita’yı ilk günlerde hazır soslarla sunuyordum ama, hızımı alamayınca tamamıyla ”home made” (ev yapımı) olayına girdim. Salsayı illaki fajitayla yemek zorunda değilsiniz. Evde parti vereceğiniz zaman ev yapımı bir sos, cipsle harika gider . Malzemeleri eliniz alıştıkça, kişi sayısına göre arttırıp azaltabilirsiniz;

1 küçük paket domates püresi
3 adet orta boy domates
1 adet limon
3 adet tatlı ve acı biber
6 adet kornişon turşu
1 adet iri boy soğan
4 ya da 5 ade sarımsak
sumak
sarımsak tozu
paprika
kimyon
tuz

öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu malzemeleri neredeyse görülemeyecek şekilde ince ince doğrayacaksınız. Öyle robotla doğrayıp işin kolayına kaçmak yok. Çünkü, herbiri ayrı ayrı eklenecek sosun içine. Tadına ara sıra bakıp en beğendiğiniz haline getirene kadar eklemeler yapabilirsiniz. Zaten tadına bakayım derken sosun yarısını yemiş olduğunuzdan illa ki eklemeye ihtiyaç duyarsınız!!!

Salsa keyifli bir sos. Canınız her istediğinde özellikle etlerin yanında kullanabilirsiniz. Meksika mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın. O yüzden, yeniliğe açık olmayan misafirlerinize bile kolaylıkla sevdirebilirsiniz. Hatta ben iyice cesur davranıp kayınvalide ve kayınpederimi yemeğe davet edip onlara maceranın tadını yaşattım bile!!!

Sıra geldi eti pişirmeye; Kırmızı et tercih edecekseniz kontrfile almanızı ve ince uzun kestirmenizi öneririm. İlk zamanlar eti soya sosunda birkaç gün bekletip iyice yumuşattıktan sonra pişiriyordum ama soya sosunun çok tuzlu olması ve bu tuzun tamamıyla etlere geçmesi hoşuma gitmeyince bu işlemden vazgeçtim. Birkaç saat zeytin yağında bekletmek de eti gayet güzel bir kıvama getirebiliyor. Çünkü sert pişmiş et, fajita yeme keyfini fena halde bozar.

Öncelikle yağı iyice kızdırın ve etlerinizi hafifçe unlayın. Kolayca karıştırıp rahat haraket edebileceğiniz kadar büyük bir tava, aslında vok kullanmanızı tavsiye ederim. Etleri ters yüz edip bir kaşık sirke ve su ile iyice pişirin. Daha sonra jülyen( ince ince, uzunlamasına) doğradığınız soğan ve biberleri ekleyin. Sebzelerinizi fazla pişirmeden servis ederseniz, daha besleyici ve lezzetli bir yemek elde edersiniz aklınızda olsun. Tabağınıza öncelikle bütün marul yapraklarını fon yapın, üzerine de fajitayı güzelce yerleştirin.

Bir de tortilla var anlatmam gereken. Şimdi markette rahatça bulunan tortilla, ben fajitamı ilk yapmaya başladığım zamanlarda ne yazık ki bulunmuyordu. Pide fırınına gidip usta ile yüzyüze konuşarak elime hamuru alıp ” işte böyle incecik yapacaksın” diye anlatarak zorla yaptırıyordum . Tabii pide ustası ısrarla ” abla, bak inan ki o kadar incesi bir işe yaramaz biraz daha kalın yapalım” dediğinde ” yahu sen beni dinle incelt şu hamuru, daha çok incelt” diye diye az tartışmadım ustalarla. Dünyanın en çok ekmek tüketen halkına yufka inceliğinde ekmeği anlatmak için epeyce uğraşmıştım ama, başarıya ulaştığım zamanlar da olmuştu.

Öte yandan hazır tortillanın tadı bana çok kimyasal geldi. Uzun süre dayansın diye eklenen katkı maddeleri hoşuma gitmediği için, günlük, taze pişmiş yufka alarak bu sorunu da çözdüm. İnce yufka sayesinde hem daha az hamur tüketiyoruz, hem de katkı maddesi olmadığı için daha lezzetli.

Eskilerin dediği gibi ”şimdi fajita yapmakta ne var, bizim zamanımızdaaa…… ” hikayelerini daha fazla uzatmadan sizi fajita keyfinizle başbaşa bırakayım.

Bu kadar meşakkatli !! bir çalışma sonunda sofraya kurulup bütün malzemeleri yufkanın içine bolbol doldurup suyunu akıta akıta fajita yemek elbette ki sonuna kadar hakkınız . Hele bir de etrafınızdakilerin ” ay rejimdeyim, yemesem ” diyenlere itibar etmeden, beğenilerini sunarak herşeyi silip süpürdüklerini görmek ayrı bir mutluluk.

Benden tavsiye, hiç üşenmeyin , hazır tarif ayağınıza pardon ! bilgisayarınıza kadar gelmişken kendinize ve sevdiklerinize güzel bir fajita yapın.

                    AFİYET   OLSUN                           AHMET  USTA DAN

About these ads
Bu yazı YEMEK TARİF içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s